Överläkare Per Möllborg, Lysekil
Överläkare Per Möllborg. Foto: Sverige Radio

Per Möllborg har undersökt riskerna för plötslig spädbarnsdöd

3:07 min

Överläkare Per Möllborg från Lysekil har skrivit en avhandling om plötslig spädbarnsdöd och hur vi följer vetenskapens råd.

– Det säkraste de första tre månaderna är att barnet ligger på rygg i en egen säng i föräldrarnas rum, säger Per Möllborg.

Det är 25 år sedan Socialstyrelsen kom med rådet att spädbarn skulle sova på rygg istället för på mage, som rekommendationen tidigare varit. I och med det sjönk de som avled i plötslig spädbarnsdöd drastiskt.

– Från omkring 100 barn per år i Sverige till cirka 20.

Men råden har också fått föräldrar att förtvivla när barnen inte vill sova på rygg eller inte somnar någon annanstans än i föräldrarnas säng.

– Man måste lyssna till sin inre föräldraövertygelse för att avgöra vad som är rätt i den egna situationen, säger Per Möllborg.

– Om man eliminerar andra riskfaktorer, som rökning under graviditeten, ser till att det inte är för varmt och att inga täcken kan täppa till andningsvägarna minskar den redan låga risken för spädbarnsdödlighet, även om man sover tillsammans.

Men han betonar att strikt vetenskapligt är rekommendationerna att låta barnet sova i egen säng de första månaderna.

– Det skulle kunna göra att åtminstone några dödsfall skulle kunna undvikas.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista