Fritidsbåtar i en gästhamn. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Hamnar kritiseras för dålig toatömning

Drygt ett 50-tal kommunala och privata fritidshamnar får kritik av Transportstyrelsen för att toatömningen för fritidsbåtar inte fungerar.

Hamnarna kommer nu att få förklara varför de inte följer de nya föreskrifterna om särskilda mottagningsanordningar för avfall som infördes i april i fjol och dessutom presentera en avfallshanteringsplan.

– Anser vi att åtgärderna inte är tillräckliga kan det bli fråga om vite, säger Lina Pettersson, vid Transportstyrelsens Sjö- och luftfartsavdelning, till TT.

Det är tidningen Hav och Vatten som presenterar statistik från de rapporter som båtägare lämnat under den första sommaren med förbud mot att släppa ut toalettavfall i sjön. Sammanlagt har 202 klagomål kommit in som omfattar någonstans mellan 50 och 70 hamnar.

– Klagomålen handlar oftast om att saknas mottagningsanläggning överhuvudtaget eller att den inte fungerade, säger Lina Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista