Omar Damman.
Omar Damman. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
Första tiden i det nya landet

Omar ser Sverige som sitt andra hemland

7:45 min

Omar Dammán är en 28-årig datatekniker från Syrien som sedan i höstas bor på asylboendet Restad gård i Vänersborg och som är en av de flyktingar som P4 Väst kommer att följa under året.

Omar Dammán bodde med sin familj i utkanten av Damaskus och var i färd med att bygga ett eget hus och sedan hade han tänkt gifta sig.

Han hade ett bra jobb, han skötte datorsupport på ett universitet och hade också en egen firma och hjälpte folk med att serva och komma igång med datorer. Men så kom kriget och det gick inte längre att bo kvar.

Familjen fick flytta till en fasters hus inne i Damaskus centrum som inte utsattes för någon beskjutning just då

Men förhållandena blev gradvis sämre också i centrala Damaskus berättar Omar Dammán. Granatregnen tätnade och dessutom kunde man bli arresterad av regeringsstyrkorna bara för att de ogillade hur man såg ut

Omar Dammán tog sig med buss in i Libanon och vidare till Turkiet med färja, därefter med buss genom Turkiet västerut till en ort som låg nära en av de grekiska öarna.

Första försöket med gummiflotte slutade med att de hamnade i vattnet, men de lyckades ta sig iland igen.

Andra försöket slutade med att turkiska kustbevakningen tvingade dem tillbaka. Vid tredje försöket lyckades han ta sig till den grekiska ön Farmakonisi.

Ön tillhör den grekiska militären och de grekiska soldaterna var inte särskilt snälla säger Omar Dammán. Han blev bestulen på mobiltelefon och laddare och de blev alla lämnad att sova utomhus i kylan.

Resan genom Europa till Sverige följde den väg som de flesta tog i höstas. Buss genom Balkan till den ungerska gränsen. Vandring över gränsen och sedan med buss eller tåg upp mot Sverige.

Varför just Sverige frågar jag och Omar Dammán svarar att här fanns redan flera släktingar och hans två bästa vänner så han hade hört så mycket om Sverige därför ser han Sverige som sitt andra hemland.

Vad är planen nu? Jo, han vill inte sitta overksam utan vill gärna jobba. Han tycker att hans kunskaper om datorer, både hårdvara och mjukvara, borde vara efterfrågade också här.

Samtidigt ser han att det är svårt för flyktingar att få jobb men Omar Dammán kan också tänka sig en praktikplats så att han kan lära sig svenska och få en chans att visa vad han kan.

Om serien

Det har aldrig tidigare varit så många som flyr från krig och konflikter runt om i världen och en hel del söker sig till Europa.

Vårt land tog förra året emot 163 000 flyktingar och de fortsätter att söka sig hit. Men hur ser deras tid ut efter att de har kommit hit till Sverige?

För att få veta ska P4 Väst under det här året följa några flyktingar från Syrien, Gaza och Eritrea som bor här i området.

De ska få berätta sina egna historier, livet i hemlandet, hur själva flykten gick till, varför de kom just hit, och hur går de tänker gå vidare med sina liv.

Har du frågor om serien? Mejla jorgen.winkler@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista