Monica Selin. Foto: Pressbild/Kristdemokraterna.
1 av 2
Monica Selin. Foto: Pressbild/Kristdemokraterna.
En säng i en korridor på en psykiatrisk avdelning
2 av 2
LYSSNARBILD. En säng i en korridor på en avdelning på Näl. Foto: Privat.

Monica Selin (KD): Neddragning inom psykiatrin är inte okej

"Är det kvarstående överbeläggningar så måste man ta tag i det"
1:15 min

På grund av neddragningar tvingas psykiskt sjuka patienter ligga i korridorer på Näl. Men psykiatrin är ett prioriterat område, och därför är en ren nedskärning inte okej menar regionrådet Monica Selin (KD).

Västra Götalandsregionen har öronmärkt 200 miljoner till psykiatrin under tre år, och enligt Monica Selin (KD), regionråd och ordförande i psykiatriberedningen i Västra Götalandsregionen, har sjukhusledningen ett stort ansvar att se till att psykiatrin är ett prioriterat område. 

Efter stängningen av en psykiatrisk avdelning på Uddevalla sjukhus har psykiatrin inom NU-sjukvården haft ett högt patienttryck med ständiga överbeläggningar.

Men när avdelning 70 i Uddevalla stängdes försäkrades det att pengarna skulle användas till öppenvården, säger Monica Selin.

– Jag utgår ifrån att sjukhusledningen och även styrelsen följer det, att det blir en förstärkning. För att annars blir det de facto en neddragning vilket är inte kan vara acceptabelt utifrån den prioritering som vi har gjort.

Vad vill du som ledande politik göra för att patienterna ska få bättre vård och inte behöva ligga i korridorerna? 

– Är det så att det är kvarstående överbeläggningar så måste man ta tag i det och verkligen göra något åt det, säger Monica Selin (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".