Håkan Alqvist, vd Dahlbergs slakteri.
Håkan Alqvist, vd på Dahlbergs slakteri. Foto: Margareta Valdemarsdotter/Sveriges Radio.

Luktproblem försenar ny anläggning på Dahlbergs slakteri

1:45 min

I sommar beräknade Dahlbergs slakteri i Brålanda göra ett 20-tal nyanställningar när deras nya styckanläggning står klar att tas i bruk. Men istället väntas förseningar.

Företaget har ännu inte fått klartecken från Länsstyrelsen att få utöka sin slaktproduktion från 16 000 till 22 000 ton.

Främsta anledningen är att de boende i närheten har problem med slaktlukten. Något som företaget ständigt jobbar med enligt Håkan Alqvist, vd Dahlbergs Slakteri.

– Vi jobbar frenetiskt med att hitta en lösning på luktproblemet. Men lukten blir inte värre för att vi utökar. Det enda nybygget är till för att vi ska kunna grovstycka produkterna istället för att skicka iväg dem till andra orter i landet, säger Håkan Alqvist.

Det var i januari ifjol som Dahlbergs slakteri ansökte om att få utöka sin slaktproduktion från 14 000 ton till 22 000 i ett miljötillstånd hos Länsstyrelsen.

Bygget för den nya styckanläggningen har redan påbörjats och produktionen väntas kunna startas till sommaren med ett 20-tal nyanställningar. Något som är frustrerande för vd:n på Dahlbergs Slakteri.

– Vi kan inte växa. Vi kan inte producera mer än vi redan gör och utvecklingen står stilla. Vi kan inte anställa människor. Samtidigt utbildar vi åtta elever i en styckutbildning. De är klara i mars, men vi vet inte i nuläget om vi kan anställa dessa enligt planen.

Enligt Stig Karlsson, handläggare på Länsstyrelsen, kan det dröja ytterligare tid innan ett beslut kan bli aktuellt.

– Det har förekommit problem och det förekommer fortfarande problem med lukt. Detta är en sak vi måste vända och vrida på en hel del för att i slutändan. Om de skall få ett tillstånd måste det också finnas villkor som är användbara för verksamheten, säger Stig Karlsson, handläggare på Länsstyrelsen.

– Det är tråkigt och beklagligt att myndigheter jobbar med klocka och tid., säger Håkan Alqvist på Dahlbergs slakteri.

Normalt ligger handläggningstiden för ett ärende på sex månader enligt Länsstyrelsen. Men i det här fallet har det dragit ut på tiden eftersom ansökningen var tvungen att kompletteras vid tre tillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista