Scandinavian Star.
1 av 4
Foto: Per Løchen/TT.
Scandinavian Star.
2 av 4
Foto: Dan Hansson / SvD / TT.
Scandinavian Star vid branden 1990. Foto: Per Löchen/Scanpix.
3 av 4
Scandinavian Star vid branden 1990. Foto: Per Löchen/Scanpix.
inuti Scandinavian Star efter branden.
4 av 4
Foto: Per Løchen/TT.

Utredare: Branden på Scandinavian Star var anlagd

1:02 min

Branden på Scandinavian Star i april 1990 var noga planerad, säger dåvarande utredaren Flemming Thue Jensen. Det är danska tidningen Politiken som avslöjar uppgifterna. 

En eller flera personer ska ha startat branden, och den eller de ska ha haft ingående kunskap om passagerarfartyg och brandförlopp menar utredaren. Det blev bevisat att sabotage mot ett hydraulikrör bidrog till att skapa den häftiga branden.

Scandinavian Star var på väg mellan Oslo och Fredrikshamn när branden bröt ut och 159 människor miste livet, natten till den 7 april 1990.

Den brinnande färjan bogserades in till Lysekil, och det var där alla de omkomna togs iland.

Danska sjöfartsstyrelsens dåvarande utredare Flemming Thue Jensen var en av de första att gå ombord på det brandhärjade skeppet när det bogserats in till Lysekil.

Han bryter nu tystnaden efter 26 år och berättar för Politiken att han hittat bevis för tre anlagda brandhärdar ombord.

En madrassbotten av järn förhindrade en branddörr att stängas, en annan skyddsdörr till bildäck var uppställd, och i det uppbrutna hydraulikröret hittades också spår av dieselolja.

Informationen går direkt i strid med den norska polisens officiella förklaring, som slagit fast att den tredje branden i själva verket var rester av huvudbranden som flammat upp igen, skriver Politiken.

En privat utredning har däremot kommit fram till liknande slutsatser.

En tidigare nedlagd utredning om branden öppnades igen 2014,och det pågår också en parlamentarisk granskning i Norge.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista