Scandinavian Star.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT.

Tips om Scandinavian Star ska utredas

26 år efter färjekatastrofen ska nu polisen utreda uppgifterna från skeppsinspektören Flemming Thue Jensen, som hävdar att besättningsmän startade branden på Scandinavian Star.

Den före detta skeppsinspektören från danska sjöfartsstyrelsen var en av de första utredarna ombord på skeppet efter brandkatastrofen 1990, där 159 av de 482 ombord dog.

På en presskonferens i Oslo berättar Flemming Thue Jensen om sina slutsatser - att branden var ett planlagt sabotage, utfört av besättningsmän. Norsk polis har tidigare avfärdat att branden var planerad.

– Det sorgligaste är att om de hade lyssnat på vad jag sade kunde antalet misstänkta ha reducerats från 482 till tre personer. Det är i mina ögon den största skandalen, säger Flemming Thue Jensen enligt nyhetsbyrån NTB, skriver TT.

Förundersökningen om branden återupptogs 2014 och nu uppger polisen att man kommer att utreda informationen som Flemming Thue Jensen lämnat.

"Uppgifterna kommer att jämföras med uppgifter som redan finns i utredningsmaterialet", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista