Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Personal rädd för arbetskamrat – vågade inte anmäla missförhållande

Personalen vågade inte anmäla sin arbetskamrat. Därför tog det veckor innan Lysekils kommun fick reda på hur den äldre kvinnan behandlats.

En subkultur bland personalen som styr sig själva – och anställda som är så rädd för sin kamrat att man inte vågar anmäla felaktigheter.

Så beskriver Lysekils kommun det äldreboende där en äldre kvinna släpades på golvet och behandlades så bryskt att hon senare dog på sjukhuset.

Den anställde personen, som enligt polisen är delgiven misstanke om ofredande och vållande till kroppsskada, ska vid minst två tillfällen agerat bryskt och hotfullt mot äldre på boendet.

Våldsamheterna inträffade i september förra året, men kommunledningen fick information om kvinnans öde först i november. 

När kommunen fick reda på vad som hänt stängde man av den person som nu är misstänkt. Personen polisanmäldes och man anmälde även fallet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). 

IVO konstaterar nu i två rapporter att kommunen gjort tillräckligt för att se till att något liknande inte kan inträffa igen. 

– Nämnden har uppfyllt kraven i sin utredning och avslutar ärendet, konstaterar man i rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista