Fredrik Hansson från Lysekil i det så kallade Göfab-krysset på länsväg 162. Bara minuter tidigare har tre bilar krockat på precis samma plats.
Fredrik Hansson från Lysekil i det så kallade Göfab-krysset på länsväg 162. Bara minuter tidigare har tre bilar krockat på precis samma plats. Foto: Martin Jönsson/Sveriges Radio

Fredrik krockade på en av de farligaste vägarna

2:06 min

Fler än 700 trafikolyckor i vårt område de senaste 10 åren har slutat med allvarlig eller dödlig utgång. Vissa vägavsnitt är mer drabbade än andra, till exempel om E45 norr om Vänersborg, gamla E6 mellan Munkedal och Tanum och om Hallindenrakan på länsväg 162. 

Se kartan som visar de allvarligaste trafikolyckorna 2005-2014.

Den här nyheten kom till med hjälp av vårt publiknätverk. Gå med där du också! Klicka här!

Fredrik Hansson från Lysekil var med om en allvarlig olycka på 162:an norr om Brastad för tre år sedan. 

– Jag kom från Brodalenhållet och låg sist i en bilkö på väg hem från jobbet. När jag skulle passera en korsning svängde mötande fordon rakt in i mitt i körfält. Det blev en frontalkrock.

Länsväg 162 mellan Gläborgsmotet och Lysekil är en av de mer olycksdrabbade i P4 Västs område. Åtminstone sex dödsolyckor och ett tiotal allvarliga olyckor har inträffat där sedan 2005.

I torsdags i förra veckan kolliderade tre bilar där i det så kallade Göfabkrysset, på precis samma plats där Fredrik Hansson krockade – och bara minuter innan vår intervju.

Nu står vi här på platsen där du krockade för tre år sedan och det har precis smällt igen. Vad är det för känslor som kommer tillbaka inom dig?

– Det är helt otroligt. Det händer inte. Och ändå händer det, precis när vi ska träffas. Det är overkligt.

Vad är det för minnen som kommer tillbaka från den gången?

– Herregud... Det är ambulansfärd, det ska sättas dropp, det är väldigt mycket pådrag runt omkring. Det är ingen rolig situation. Man får hoppas att det har gått bra här.

De personer som var inblandade i trafikolyckan i torsdags klarade sig utan allvarliga skador. För andra går det inte lika bra. Sedan 2005 har fler än 130 olyckor i vårt område slutat med dödlig utgång.

Fredrik Hansson från Lysekil kör lugnare i dag än han gjorde före olyckan för tre år sedan. På Hallindenrakan som han kör på varje dag skulle han vilja se både lägre hastighet och bredare vägren.

Säkerheten på vägarna måste komma i första rummet, säger Fredrik Hansson.

– Det känns emellanåt som att det tar väldigt lång tid innan någonting görs. Det har varit prat om en rondell här på 162:an så länge jag kan minnas – den kom först i fjol. Det kan kännas ibland som att det inte tas riktigt på allvar. Det är nog så att det måste prioriteras.

Allvarliga- och dödsolyckor 2005-2014

Informationen i kartan kommer från Strada, Transportstyrelsens informationssystem om vägtrafikolyckor med personskador (baserat på polis- och sjukvårdsdata).

Indelningen i svårighetsgrad bygger på en sammanvägning av polisens och sjukvårdens uppgifter. 

I Transportstyrelsens siffror ingår förutom rena vägtrafikolyckor även halkolyckor, självmord och fordonsolyckor i terrängen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista