En sommarstuga vid vatten.
Foto: Hasse Holmberg / TT.

Upphäver strandskyddsbeslut efter tidningsmiss

Miljöministern Åsa Romson upphäver länsstyrelsens beslut om utökat strandskydd i bland annat Uddevalla. Anledningen är att man missat att informera om beslutet i Uddevalla-Posten. 

Det gäller att hålla ordning på sina lokaltidningar. Det står klart sedan länsstyrelsens beslut om ett utökat strandskydd i bland annat Uddevalla stoppas av regeringen och miljöministern Åsa Romson (MP). 

Anledningen är att Länsstyrelsen i Västra Götaland missat att informera om sitt beslut i Uddevalla-Posten, en tidning som når sex procent av hushållen i kommunen. Kravet är att myndigheter ska köpa annonsyta i tidningar som når fem procent av hushållen eller mer. 

– Länsstyrelsen har därmed gjort ett sådant allvarligt formellt fel vid handläggningar att beslutet bör upphävas, skriver Åsa Romson (MP). 

Flera kommuner längs västkusten gjorde gemensam sak och överklagade länsstyrelsen beslut om utökat strandskydd. Totalt har Regeringskansliet fått in över 120 överklagande från kommuner runt om i landet. 

En del av överklaganden har avgjorts - andra väntar på utredning.  Regeringen har fattat beslut om att riva upp länsstyrelsens beslut i följande kommuner:  Dals Ed, Mellerud, Tjörn, Orust, Stenungsund, Lilla Edet, Vänersborg.

– I dessa kommuner gäller inte det utvidgade strandskyddet längre, det är alltså 100 meter, säger Johan Larsson på länsstyrelsen. 

Hur snabbt kan länsstyrelsen fatta ett nytt beslut?

– Det är svårt att säga men det finns möjligheter att fatta ett beslut ganska snabbt. Och då gäller det utökade strandskyddet direkt. 

När det gäller beslut i Strömstad, Tanum, Sotenäs, Munkedal och Lysekil har regeringen inte avgjort frågan. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".