Mahmoud Alhamwi och hans nya hem
Mahmoud Alhamwi och hans nya hem Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Snabbare integration i Mellerud

1:59 min

Bostadsbristen orsakar proppar i integrationen och flyktingmottagandet. Men i Mellerud har ett nätverk lyckats komma åt problemet.

Som P4 Väst tidigare har berättat om så orsakar bostadsbristen runt om i landet stora proppar i integrationen och flyktingmottagandet.

I Mellerud har ett nätverk bestående av Kroppefjälls asylboende, fastighetsägare och volontärer lyckats halvera den vanligtvis långa väntetiden från uppehållstillstånd till eget boende.

– Man kommer hit med energi för att starta ett nytt liv, men med väntan sjunker den energin, säger Mahmoud Alhamwi som fick sitt uppehållstillstånd efter 15 månader. För de flesta slutar inte väntan där.

I Sverige sitter drygt 11 000 flyktingar fast på asylboenden trots att de har uppehållstillstånd. Istället för att komma igång med sina liv får de vänta i ytterligare fyra och en halv månad i genomsnitt innan de flyttar till ett eget boende. Men för Mahmoud gick det betydligt snabbare.

– Jag hade tur som hamnade här, säger Mahmoud.

Mahmoud hade nog faktiskt tur i oturen som kom just till Mellerud. Här har nämligen Kroppefjälls asylboende, volontärer och fastighetsägare tillsammans mer än halverat väntetiden genom att aktivt hjälpa till att hitta bostäder åt 36 personer sedan i somras.

– Man kan se om det är något som står tomt och undersöka vems det är, eller kolla i Melleruds Nyheter. Det är stor skillnad om jag ringer med min svenska, säger volontären Katarina Roth

Men någon måste också gå i god för de potentiella hyresgästerna, berättar Lasse Johansson, platschef på asylboendet.

– Det finns ju inga referenser, så då får vi vara referens åt dem. De har ju bott hos oss i ett till ett och ett halvt år så vi känner ju dem, säger han.

I Mahmouds fall var det Kroppefjälls ägare Mikael Olsson som hittade ett hus till salu, och sedan en vecka har han Mahmoud och hans familj som hyresgäster.

– Vi försöker tänka på hur vi skulle vilja bli behandlade om vi tvingades på flykt. Vilken hjälp skulle vi behöva? Det är vårt ledord i det här.

Mahmoud Alhamwi trivs i sitt nya hus.

– Det är ett hus med två sovrum och ett vardagsrum. Det är varmt och tyst. Jag tycker om det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista