Vänersborgs tingsrätt. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio.

HD stänger av advokat från Vänersborgs tingsrätt

Högsta domstolen beslutar i dag att advokaten Jan Urwitz från Trollhättan tills vidare inte får vara ombud, rättegångsbiträde eller försvarare vid Vänersborgs tingsrätt.

Jan Urwitz har, enligt HD, betett sig olämpligt och i dagens dom skriver HD att advokaten har skapat en hetsig och hotfull stämning i rättssalen.

Det var under en förhandling i en vårdnadstvist i maj förra året som händelsen inträffade.

Advokaten ska ha uppträtt nonchalant, otrevligt och omdömeslöst. Bland annat genom att flera gånger ha avbrutit rättens ordförande och sagt att ordföranden lurade hans huvudman, står det i domen.

Tingsrätten stängde av Urwitz, som överklagade det beslutet både till hovrätten och slutligen till högsta domstolen eftersom han tycker att avstängningen är fel. HD beviljade prövningstillstånd, men avslog i dag överklagandet.

Jan Urwitz håller inte med håller om kritiken mot honom. I sin överklagan till HD skrev han att försvarare inte är skyldiga att vara trevliga i domstol.

"Tvärtom är det min uppfattning att en trevlig stämning förtar den intellektuella skärpan", skrev han.

P4 Väst har sökt Jan Urwitz utan att lyckas.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista