Barn leker ut i leran.
Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT.

Fick vänta åtta månader på förskoleplats i Uddevalla

1:56 min

Det är hårt tryck på barnomsorgen i våra tre största kommuner. Och i Uddevalla har 70 barn väntat på plats längre tid än vad lagen kräver.

– Det var faktiskt hemskt, berättar en mamma som tvingades vänta på plats i åtta månader.

– Jag hade inga föräldradagar kvar, så det betydde att jag hade fått vara hemma utan lön. Man har ju ansvar för hyra, räkningar, mat. Det är ju helt oacceptabelt att de bara säger nej, och att de inte kan göra något åt saken.  

I Uddevalla står 200 barn i kö för att få en plats före sommaren. 70 har väntat längre än vad lagen säger, över fyra månader.

I Vänersborg, där 100 barn saknar barnomsorg, öppnas två tillfälliga avdelningar inom de närmaste veckorna för att lösa den akuta situationen. Där har kön vuxit sig stor efter årsskiftet, och förvaltningen vet inte riktigt vad det beror på.

I Trollhättan är behovet störst i de centrala delarna, och där planeras bland annat en tillfällig förskola för 80 barn mitt i stan, på Kungstorget.

Uddevallas förskolechef Lena-Maria Vinberg säger till P4 Väst att kön är längre än vanligt just nu, men att man har ett hundratal tillfälliga platser på gång under våren.

Hon tror att det kommer att lätta ordentligt på trycket i augusti, när sexåringarna börjar skolan.

Familjen i Uddevalla, som väntat i åtta månader, ordnade det sig i måndags.

– Det var helt underbart. Man kunde inte tro det var sant. Jag fick ju verkligen slita för det, och ringa hundratals samtal innan jag kunde få det här positiva glada beskedet till slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista