Förskolelek
1 av 2
Det är ovanligt att kommuner straffas för sen förskoleplats Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Ovanligt att kommuner straffas för sen förskoleplats

1:25 min

Fyra månader – så lång tid har kommunen på sig att erbjuda en förskoleplats, enligt lagen. Men att en kommun straffas med vite är väldigt ovanligt.

– Det har hänt vid ett tillfälle som jag känner till, och det var efter ett vitesföreläggande mot Vilhelmina kommun, säger Sofia Tiberg, jurist på Skolinspektionen.

Inte heller Lena von Platen som är enhetschef på Skolinspektionens anmälningsenhet i Göteborg känner till några andra fall där en kommun tvingats betala vite.

Men hon tycker också att kommunerna blivit bättre på att erbjuda dagisplats i tid, jämfört med hur det såg ut för ett par år sen.

Just nu är dock trycket väldigt stort i bland annat Uddevalla, och därför jobbar man intensivt med att få fram nya förskoleplatser, säger Cecilia Sandberg som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla.

– Det är beklagligt att vi inte har kunnat lösa de här platserna, för det innebär ju att många föräldrar har svårt att kunna komma ut i arbetslivet. Så därför är det här en av de mest angelägna frågorna som vi i barn- och utbildningsnämnden jobbar med just nu.

Dels letar man nu efter lokaler där nya förskolor kan öppnas, och dels sätter man ut paviljonger i anslutning till befintliga förskolor, förklarar Cecilia Sandberg.

Men för den familj som fick vänta i åtta månader på en förskoleplats i Uddevalla, har Sofia Tiberg på Skolinspektionen en rekommendation.

– Jag tycker att de kan anmäla till Skolinspektionen, så får vi utreda vad det är som har hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista