16-årig flicka är fritagen från IS och är hemma i Sverige igen Foto: Office of The Chancellor Kurdistan Region Security Council
1 av 2
16-årig flicka är fritagen från IS och är hemma i Sverige igen Foto: Office of The Chancellor Kurdistan Region Security Council
Jesper Söder från Trollhättan
2 av 2
Jesper Söder från Trollhättan var inblandad i fritagningen av den 16-åriga flickan. Foto: Foto: Christine Olsson/TT

Flickan som fritogs från IS tillbaka i Sverige

0:26 min

UD bekräftar nu att den 15-åriga svenska flicka som rymde till Syrien med sin pojkvän i somras är hemma i Sverige igen. Inblandad i pusslet att rädda flickan har Jesper Söder från Trollhättan varit.      

I måndags berättade kurdiska myndigheter att de fritagit den 16-åriga flickan från Mark som varit fången hos terrororganisationen Islamiska Staten (IS) utanför Mosul.
Idag bekräftar UD att hon är hemma i Sverige igen.

- UD kan bekräfta att en minderårig svensk medborgare är tillbaka i Sverige, det är naturligtvis väldigt glädjande, säger Johan Tegel på UD:s presstjänst.

UD säger att man genom ett samarbete mellan myndigheter lyckats rädda kvinnan. Men Jesper Söder från Trollhättan, som stridit för kurdiska YPG, säger att han varit med i utvecklingen. 

– Jag var en av dem som aktivt försökte få hem henne när jag var i Syrien och hon var där. Sen när hon fördes till Irak åkte jag över dit och försökte skapa ett kontaktnät där som kunde hjälpa till, säger han till Expressen

Flickan lämnade Sverige i slutet av maj i fjol tillsammans med sin dåvarande pojkvän. Paret tog sig med tåg och buss genom Europa. Därefter korsade de gränsen från Turkiet till Syrien för att slutligen skjutsas av IS till Mosul i norra Irak. 

P4 Väst söker Jesper Söder för en kommentar. 

P4 Väst
nyheter.vast@sverigesradio.se
0522 - 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista