Klas Friberg och ett pågående inbrott i en villa. Foto: Adam Ihse och Jonas Ekströmer/TT.
Foto: Adam Ihse och Jonas Ekströmer/TT.

Grova våldsbrott ledde till färre utredda stölder i väst

1:51 min

Den omfattande grova våldsbrottsligheten i Västsverige i fjol ledde till att polisen i regionen tvingades prioritera ner vardagsbrotten, rapporterar Ekot.

Klas Friberg nämner bland annat trippelmorden i Uddevalla och morden på skolan Kronan i Trollhättan. Det skedde också en bilsprängning på Hisingen där fyra personer avled och flera andra grova våldsbrott.

– Vad vi kan konstatera när vi ser tillbaka på 2015 är att vi i vår region Väst har drabbats av ett stort antal grova våldsbrott med dödligt våld, framför allt inom den organiserade brottsligheten. Det är brott som är mer svårutredda än när det sker i till exempel familj- eller vänskapsrelationer, säger regionpolischef Klas Friberg.

Utöver ordinarie personal som blev låsta vid de här utredningarna kallades även 30 extra utredare in från regionen, och då blev annat lidande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista