Volvo XC90. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
1 av 2
Volvo XC90. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Volvo XC90. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
2 av 2
Volvo XC90. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Volvo kan vinna viktig biltitel

P4 Västs bilindustrireporter: Kan bli första svenska segraren
1:28 min

I dag avgörs det vilken bil som blir årets bil och Volvo Cars har chansen att ta hem en historisk triumf. Vinnaren presenteras innnan den stora bilmässan i Genève drar igång.

Volvos nya stora stadsjeep XC90 är en av sju finalister i tävlingen årets bil. Skulle Volvo vinna är det första gången som ett svenskt bilmärke tar hem den åtråvärda titeln.

Volvo har varit i final tidigare, men då inte nått hela vägen fram. Till exempel blev det en tredje plats 2013.

Juryn består av nästan 60 motorjournalister från hela Europa, säger juryns ordförande Håkan Matson, som jobbar på Dagens Industri.

– Vi ska ta hänsyn till allt, men vi ska lägga särskild tonvikt vid värde för pengarna och tekniska innovationer. Det är inte så att vi samlas 58 personer och enas om någonting utan alla röstar som man vill. Det kan vara väldigt spretiga röstningarna, säger han till P4 Väst.

Det blir ingen lätt uppgift för Volvo att vinna. Konkurrensen är som vanligt stenhård, bland annat av Audi A4, Opel Astra och Jaguar XE och dessutom är XC90 en stor och dyr bil.

– Det blir tufft för dem. Vi har tidigare bara haft en enda SUV i finalen och det var Range Rover Evoque och dyra bilar har en tendens av att inte vinna. Men man vet aldrig, säger Håkan Matson.

Priset har delats ut sedan 1964 och är därmed ett viktigt pris inom bilindustrin. Förra året vann Volkswagen Passat, det var innan den stora utsläppsskandalen briserade runt bilmärket.

För Volvo som vill konkurrera med de tyska premiummärkena BMW, Audi och Mercedes skulle en första vinst betyda mycket.

– Det skulle betyda väldigt mycket här i Europa och framför allt på den resa som Volvo befinner sig på – att försöka ge sig på de tyska prestigemärkena, säger Håkan Matson.

I eftermiddag efter klockan tre vet vi vilken bil som är årets bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".