Moderaterna är nu störst i Svensk väljaropinion

1:28 min

Moderaterna har större stöd bland väljarna än Socialdemokraterna. Det visar Svensk väljaropinion – en sammanvägning av de största opinionsundersökningarna som Novus gör för Ekot.

– Det är aldrig roligt att få låga siffror. Sedan har vi haft ett och ett halvt år där vi har jobbat i motvind och inte kunnat jobba med de frågorna som vi vill driva. Sedan är det bara att kavla upp ärmarna och fortsätta att jobba, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Paula Holmqvist, från Dals-Ed, till P4 Väst

Något konkret du tycker att ni ska göra för att vända utvecklingen?

– Att driva våra frågor och sedan handlar det om att samarbeta inom partiet, säger Paula Holmqvist.

För Socialdemokraterna är det andra mätningen i rad där partiet ligger under 25 procent och på samma nivå som under den värsta krismånaden med förre partiledaren Håkan Juholt.

Novus februarimätning visar att skillnaden mellan de två stora partierna är liten, Moderaterna får 25,3 procent och Socialdemokraterna 24,5. Men Moderaterna är mitt inne i en uppåtgående trend.

Moderata riksdagsledamoten från Lilla Edet, Camilla Waltersson Grönvall, säger att en av orsakerna till detta är att Socialdemokraterna är regeringsodugliga, men också att Moderaterna på allvar tagit tag i en av väljarnas viktigaste frågor.

– Det har varit ett antal månader där siffrorna har gått åt rätt håll och jag tror att en del av förklaringen är att väljarna upplever att vi arbetar med invandringsfrågan på ett annat sätt. Jag tror det är en del av det som varit avgörande, säger hon till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista