Bilmässan i Genève.
Bilmässan i Genève. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Det våras för bilindustrin

1:50 min

I dag inleds den stora och prestigefyllda bilmässan i Genève. Det är en bilbransch med vårkänslor som nu samlas för att visa upp sina nyheter.

Christer Karlsson, som är professor vid Copenhagen Business School och expert på bilindustrin, säger att det går bra för många biltillverkare just nu.

– Man kan se en viss optimism. Man släpper ut lite fler modeller och man hoppas på lite större försäljning. Någon överdriven glädje är det väl inte, men jag upplever att de flesta ser ganska optimistiskt på den närmsta framtiden, säger Christer Karlsson till P4 Väst.

Bilförsäljningen ökade också en hel del på många marknader förra året, till exempel i Europa, Kina och USA.

I Europa så var ökningen drygt nio procent och försäljningen landade på drygt nästan 14 miljoner bilar. I Kina, som är världens största bilmarknad, ökade försäljningen med sju procent till drygt 21 miljoner bilar.

Det finns alltså framtidstro bland biltillverkarna när den 86:e bilmässan i Genève startar i dag.

Men en del fokus kommer säkert också att finns på dieselskandalen kring tyska Volkswagen. Företaget har fuskat med utsläppstester genom att manipulera mjukvara i fler bilmodeller.

– Jag tror inte att det har någon stor betydelse för hela branschen. Jag tycker att det har gjorts klart i diskussionerna efteråt att det ett Volkswagen-problem. Så effekterna är ganska inriktade på just Volkswagen. Jag tror att Volkswagen kan få en ganska långvarig effekt och framför allt i USA där konsumentförtroende är ordentligt rubbat, säger Karlsson.

Det är runt 10 000 medierepresentanter som bevakar de 67 presskonferenserna som hålls den här första dagen på bilmässan i Geneve. 

Det är många nyheter som presenteras, både vad gäller uppgraderade modeller och helt nya bilar. Bland annat presenterar Audi en ny liten stadsjeep och Citroën presenterar en ny elbil.

För svensk del visar Volvo upp sin nya V90 som är efterföljaren till V70 och även supersportbilstillverkaren Koenigsegg visar upp en ny modell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista