Inför premiären inför Going Astray vid Vänersborgs Teater
Helena Franzen har koreograferat dansverket Going Astray som har premiär vid Vänersborgs Teater på fredag. Foto: Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio

Dansverket Going astray premiärvisas i Vänersborg

1:37 min

Till tonerna av tuba, harpa och trummor har danskoreografen Helena Franzen på fredag premiär på sitt dansverk Going astray på Vänersborgs teater.

Under de senaste fyra veckorna har Helena Franzen koreograferat sina tre manliga dansare i sitt dansverk Going astray i en av danssalarna vid Musikens hus i Vänersborg.

– Going Astray är ett allkonstverk där publiken ska inte bara får se en danskonsert utan även ett verk som kan tas emot av både kropp och själ, säger Helena Franzen. 

Hon tillhör toppskiktet av koreografer inom den samtida dansen. Hon har varit verksam i 25 år och skapat 80 verk för små och stora scener i Sverige och internationellt. 

– Tillsammans med fantastisk musik tror jag även mitt verk kan skölja över publiken mentalt, fortsätter Helena Franzen.

En av de tre manliga dansarna är Johan Forsberg, 29 år. Han har jobbat som dansare i fem år.

– Den här föreställningen handlar mycket om kommunikation. Och väldigt mycket om lyssnande av hela kroppen. Inte bara med det uppenbara som ögon och öron. Jag tror vår föreställning kan öppna upp för andra sätt att kommunicera. Vilket jag tror är väldigt viktig i dagens samhälle.

Dansverket framförs med hjälp av tuba, harpa och trummor.

Hur blir resultatet på scenen?

– Fantastiskt!

Under måndagen repeterade ensemblen med musikerna för första gången.

– Men vi har tidigare repeterat med Jukka Rintamäki som skrivit musiken. Hans musik är magiskt och jättehäftig. Det är alltid en ynnest att jobba med livemusiker. Det är organiskt och på riktigt, säger Johan Forsberg.

Det är Vänersborgs kommun som bjudit in Helena Franzen och hennes dansverk. För detta initiativ har kommunen fått ett bidrag på 125 000 kronor av Västra Götalandsregionen i syfte att etablera dansen som en konstform i Vänersborg.

Premiären på fredag blir det enda tillfället att se föreställningen i Vänersborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista