Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs
Foto: Martin Jönsson/Sveriges Radio

Sotenäs måste ta emot fler nyanlända

2:01 min

En ny lag gör att alla kommuner i Sverige från och med i dag är skyldiga att ta emot personer som fått permanent uppehållstillstånd.

För många kommuner i vårt område innebär det ett ökat mottagande jämfört med tidigare. 

I Sotenäs ska kommunen ta emot mer än dubbelt så många som de gjorde förra året.

– För Sotenäs del innebär det att vi hamnar i ett ganska besvärligt läge, det råder det inget tvivel om. Det är lite prekärt för oss, säger kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs Mats Abrahamsson (M). 

Syftet med den nya lagen är att jämna ut mottagandet mellan kommunerna och se till att personer fått uppehållstillstånd snabbare kan etablera sig i samhället. 

Kommunerna i P4 Västs område ska tillsammans ta emot drygt 400 personer det här året, en 70-procentig ökning jämfört med förra året.

Ökningen är ännu större i Sotenäs. Fyrtiosex personer har Sotenäs kommun blivit anvisad att ta emot under 2016, mer än en fördubbling mot de 22 som kom 2015. 

– Det som är besvärligt är att hitta boendeplatser och personal som kan jobba med de här sakerna. Det är bekymmersamt.

Men de som har fått permanent uppehållstillstånd måste ju någon gång ut i en kommun. Är det inte bra att kommunerna delar på mottagandet?

– Jag har inget emot att alla kommuner delar på det. Men till syvende och sist ska det hanteras längst ut i linjen och många kommuner går på knäna, säger Mats Abrahamsson.

Vid sidan om bostäder för dem som fått uppehållstillstånd är trycket hårt också på boenden för ensamkommande flyktingbarn. I Sotenäs planerar kommunen nu ett nytt boende i Kungshamn.

Det har fått invånare i Kungshamn att starta ett upprop och i helgen gick grannar omkring för att protestera mot det nya boendet. 

Kommunalrådet Mats Abrahamsson i Sotenäs säger att han har förståelse för dem som känner oro inför nya boenden och ökad invandring. 

– Jag förstår kritiken, vi tar den på allvar och vi försöker lösa det så bra som det går efter de förutsättningar vi har.

I vilken utsträckning delar du kritiken mot invandring till kommunen?

– Jag delar kritiken på det sättet att jag anser att Sverige har tagit emot alldeles för många av de asylsökande som finns i Europa. Vi behöver en paus i vårt flyktingmottagande för vi klarar inte av det. Så ja, jag är kritiskt mot det stora antal som Sverige har tagit emot och det har jag marknadsfört under en längre tid, säger Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista