Skärmdump som visar en del ur en Facebook-konversation mellan Ulrika Häller Lundbäck och Milad Ghabro.
1 av 4
Skärmdump som visar den del ur Facebook-konversationen mellan Ulrika Häller Lundbäck och Milad Ghabro, som Milad Ghabro läser upp i reportaget.
Skärmdump som visar en del ur en Facebook-konversation mellan Ulrika Häller Lundbäck och Milad Ghabro.
2 av 4
Skärmdump som visar en del ur Facebook-konversationen mellan Ulrika Häller Lundbäck och Milad Ghabro. Zooma in eller klicka på länken i artikeln för att läsa konversationen.
Ulrika Häller Lundbäck.
3 av 4
Ulrika Häller Lundbäck. Foto: Gabriel Berndtsson.
Milad Ghabro.
4 av 4
Milad Ghabro, vd Lysekils städ. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio.

Lysekilspolitiker i blåsväder för påstådda oegentligheter

Ulrika Häller Lundbäck (KD): Jag har aldrig påstått något sådant. Det här är klippt och klistrat
6:31 min

P4 Väst kan i dag berätta om hur kristdemokraten Ulrika Häller Lundbäck i Lysekil, i höstas då hon var god man för en äldre kvinna, påstås ha försökt tillskansa sig pengar för egen vinning.  

Klicka här för att se skärmdumpen som visar en del av Facebook-konversationen mellan Ulrika Häller Lundbäck och Milad Ghabro.

I en Facebook-konversation som P4 Väst tagit del av, där politikern Ulrika Häller Lundbäck (KD) föreslår till ett städbolag att hon vill ha tjugo procent i ersättning för att hon förmedlar den gamla kvinna hon är god man för, som kund till städbolaget.

Milad Ghabro, som äger städbolaget, läser i konversationen:

– "Om jag förmedlar jobb till dig, till exempel städ, flyttstäd och packning så har jag normalt 15 till 20 procent i businessen."

Och han läser vidare: 

– "Och när du räknar tar du hänsyn till mina procent".

Men Ulrika Häller Lundbäck tillbakavisar att hon ska ha skrivit dessa rader.

– Nä, det här är bara nonsens, jag har aldrig påstått något sådant. Det här är klippt och klistrat, säger hon till P4 Väst.

Ulrika Häller Lundbäck är andre vice ordförande i Kristdemokraternas distriktsstyrelse, hon sitter i kommunfullmäktige i Lysekil och hon är förtroendevald nämndeman i Förvaltningsrätten i Göteborg. 

Hon satt fram till den 28 januari som vice ordförande i socialnämnden i Lysekil och hon hade också uppdrag som god man, bland annat till den här gamla kvinnan det handlar om.

Och vidare i Facebook-konversationen handlar det också om ett förråd som ska tömmas för den gamla kvinnan. Något som Ulrika Häller Lundbäck, enligt konversationen, uppger borde faktureras den gamla damen med ytterligare nästan 10 000 kronor och där hon själv i slutändan vill ha 5 200 kronor.

Detta trots att Milad Ghabro på städbolaget redan svarat att det ingår i priset på den redan lämnade offerten. Men Ulrika Häller Lundbäck insisterar och skriver att hon och hennes man varit och tittat och räknat på det. Och delvis medger Ulrika Häller Lundbäck det som står i konversationen.

Här skriver du att du har kollat förrådet, och det är jobb för två man, sex timmar. Du redogör här för vad du tror att fakturan kommer att var, och så föreslår du, det är inte heller du? 

– Det är jobb för två man gånger sex timmar för att lämna gods på... Ja. 

Det har du skrivit?

– Det ser ut som att det är jag som har skrivit det, säger Ulrika Häller Lundbäck.

Men allt det som handlar om pengar, procent och ersättning – det är en påhittad, klippt och ihopklistrad skärmdump gjord av städbolaget och Milad Ghabro säger Ulrika Häller Lundbäck.

– Det här har han klippt och klistrat.

Något som Milad Ghabro bestämt förnekar.

– Aldrig, det är bullshit, rakt ut. Kan de komma med bevis så mer än gärna, vi kan ju gå till rättegång.

Enda möjligheten att kunna se den egentliga och ursprungliga Facebook-konversationen är att titta i datorn. Ulrika Häller Lundbäck vill inte låta en dataexpert att titta i hennes dator för att se om konversationerna skiljer sig åt, detta för att hon har polisanmält saken sista veckan i januari.

Men polisen har till dags dato inte hittat någon anmälan från Häller Lundbäck som rör Facebook-konversationen. Däremot har hon polisanmält att anonyma brev skickats till bland andra lokala politiker i Lysekil, brev som gör gällande att hon försökt tjäna pengar privat på den hon varit god man för. Ärendet har lagts ned.

Men P4 Väst får inloggningsuppgifter och lösenord till Milad Ghabros Facebook-konto och vi förmedlar i vår tur våra egna skärmdumpar till tre av varandra oberoende IT-säkerhetsexperter som alla säger samma sak.

– Jag heter Peter Forsman och jag jobbar som abuseansvarig på stiftelsen för internetinfrastruktur, Internetstiftelsen (IIS), men utanför det är jag även en bedrägeriexpert som hjälper polisen med utredningar och kartläggningarna.

Kan man mixtra i en konversation som skett via Facebook och Messenger-funktionen? 

– Nej, det går inte, det är tekniskt inte möjligt att mixtra med konversationen. I den konversationen jag sett, som du har tagit skärmdumpar av, så det finns ingen möjlighet att manipulera det. 

En annan IT-säkerhetsexpert är Jakob Schlyter som arbetar på företaget Kirei, som i sin tur som bland har kunder som Försvarsmakten, Skatteverket, Finansdepartementet och en lång rad storföretag inom näringslivet i Sverige. Och han delar Peter Forsmans uppfattning.

– Att någon skulle ha tagit ett befintligt meddelande, ändrat lite i Facebook och sedan stoppat tillbaka det igen, det ser jag som ytterst osannolikt. Om man har mixtrat med skärmdumparna så är det ju P4 som skulle gjort det av någon anledning, säger Jakob Schlyter.

Milad Ghabro, som äger städbolaget, blev upprörd över de förslag som Ulrika Häller Lundbäck kom med vid Facebook och vände sig till överförmyndaren i kommunen – det är de som ska ha koll på hur gode män sköter sina uppdrag.

Ola Ingevaldson är överförmyndare i Lysekil och fick ta del av Facebook-konversationen. Men i samband med att detta, att det blev känt hos överförmyndaren, ska Ulrika Häller Lundbäck bett om att få avsäga sig sitt uppdrag, enligt henne själv för att hon inte längre hade tid.

Därmed försvann också utredningskravet för överförmyndaren Ola Ingevaldson. Det fanns inga skäl att utreda vidare svarar Ola Ingevaldson på vår nästa fråga.

– Vi såg inte att det fanns anledning att slutföra utredningen i det läget.

Så frågan är då om den påbörjade utredningen alls gav vid handen om detta var fog för en polisanmälan eller om det fanns andra ekonomiska förehavanden som kan ha gått orätt till, eller om det som skrivits har fabricerats av någon annan än Ulrika Häller Lundbäck.

Dessa frågor förblir obesvarade.

– Vi beviljade entledigandet, säger överförmyndaren Ola Ingevaldson.

Där satte ni punkt?

– Ja.

P4 Väst har begärt ut den inte avslutade utredningen. Men överförmyndaren har nekat med hänsyn till sekretess. Beslutet är överklagat av P4 Väst, men överklagandet är ännu inte avgjort av kammarrätten.

För Milad Ghabro, som äger städbolaget och som anmälde alltihop i hopp om att gå till botten med saken, känns det som att man missat det viktigaste när man lade ner utredningen.

– Så här vill jag inte ha det. Så här ska vi inte behandla medmänniskan, speciellt när det är äldre som ger oss deras förtroende. Var hamnar våra pensionärer, var hamnar vi själva när vi blir pensionärer? Ska vi bemötas på det sättet? Nej, så ska det inte gå till, säger Milad Ghabro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".