Volvo V90 på bilmässan i Genève.
Nya Volvo V90. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Volvo visar upp nya kombin i Genève

2:00 min

Volvos vd Håkan Samuelsson tror att nya V90, som i dag visas upp på bilmässan i Genève, kommer att bli Sveriges mest sålda bil.

På bilmässan i Genève visar i dag Volvo upp sin nya bil V90, ersättaren till den populära V70. 

– V90 är en jätteviktigt bil för Europa och framför allt för Sverige. Den här bilen kommer ta över rollen som Sveriges mest sålda efter V70, säger Volovs vd Håkan Samuelsson.

Volvo fortsätter att presentera nya bilmodeller. Senast i raden är kombin V90 och inom tre år ska alla modeller ha ersatts av nya.

Vi kommer att gå upp i pris med V90, helt klart.

V90 blir nu dyrare än föregångaren V70 och frågan är om Volvo ändå lyckas sälja lika många exemplar då.

– Det är en utmaning. Vi kommer att gå upp i pris med V90, helt klart, säger Samuelsson.

Det är ett Volvo med medvind som är på plats på bilmässan i Geneve. Förra årets såldes rekordmånga bilar, över en halv miljon och företaget gjorde en mångmiljardvinst. Målet är bättre lönsamhet och fler sålda bilar i år.

En smolk i glädjebägaren är att företaget nyligen fick återkalla nästan 60 000 bilar på grund av att motor och elsystem kan stängas av under körning. Om bilen slocknar går den igång igen efter någon sekund.

– Självklart är det inte positivt och det enda vi kan göra är att ta det på allvar. Det är en ny mjukvara som måste ladda ner. Självklart beklagar vi detta, säger Håkan Samuelsson.

Förra året anställde Volvo 1 500 personer när företaget ökade produktionstakten i fabriken i Torslanda och det kan bli fler jobb framför.

– Däremot utesluter jag inte ett och annat nytt jobb på utvecklingssidan.

Enligt Samuelsson kan det bli ett antal hundra nya jobb på de kommande två åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista