Volkswagens konceptbil Budd-E visas på bilmässan i Genève
1 av 2
Volkswagens konceptbil Budd-E. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Volkswagens Jürgen Stackmann
2 av 2
Jürgen Stackmann Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Volkswagen ska lära sig av skandalen

1:43 min

Ett av de stora samtalsämnena på bilmässan i Geneve är skandalen kring Volkswagen. Företaget utreder nu hur det kunde hända och samtidigt har det bland annat bidragit till en större satsning på elbilar.

Volkswagens försäljning- och marknadsdirektör Jürgen Stackmann säger att företaget nu jobbar med få tillbaka bilköparnas förtroende igen.

– Vi ska först och främst återbygga förtroendet. Det handlar om att undersöka varför företaget gjorde fel och varför vi hade en mjukvara som inte var tillåten, säger han.

Undersökningen sköts av flera olika parter, enligt Stackmann, och en rapport ska presenteras tillsammans med årsresultat för 2015 och det beräknas bli i slutet på det andra kvartalet.

– Vi vill analysera det hela tillräckligt djupt, så att vi kan ändra företaget i en riktning som gör att det här aldrig kan hända igen, säger Stackmann.

Det var i höstas som Volkswagen fusk med utsläppstesterna avslöjades i USA och flera miljoner dieselbilar är berörda.

Fusket skedde med hjälp av en mjukvara som sänkte utsläppen när bilarna testades, men i verkligen låg utsläppen av kväveoxider betydligt högre.

Försäljning- och marknadsdirektören Jürgen Stackmann säger till P4 Väst att skandalen inte bara har varit av ondo, den har också varit en katalysator för att förändra Volkswagen.

– Det har blivit en turbocharger för att förändra företaget och vi vill verkligen utveckla företaget. Vi måste ändra växel och röra oss framåt, säger Stackmann.

Han lyfter till exempel fram satsningen på elbilar, som har ökat nu efter att skandalen briserade, och på bilmässan här i Genève visar Volkswagen upp en ny eldriven konceptbilen.

– Det här visar vårt engagemang och vår tro på det, säger Stackmann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista