Victor Muller på bilmässan i Geneve
Brottsmisstänkte Victor Muller på bilmässan i Geneve, nu riktar han kritik mot svenska myndigheter. Foto: Victor Jensen
Saab-härvan

Åtalade Victor Muller: Helt ogrundat

2:21 min

Tidigare Saab-ägaren Victor Muller står åtalad för ekobrott. Men i en exklusiv intervju med P4 Väst slår han tillbaka mot anklagelserna. 

– Framför allt när man vet vad jag vet, nämligen att inget brott har begåtts. Sanningen kommer att komma fram men det kommer att kosta tid och pengar, säger Victor Muller till P4 Väst.

Bakgrunden till åtalet mot fem tidigare toppchefer inom Saab, däribland Victor Muller, är två fakturor på drygt 30 miljoner kronor daterade 2011. Enligt åklagaren handlar det om falska fakturor, ett sätt att få in pengar till företaget. 

Victor Muller vill inte svara på några frågor om fakturorna innan rättegången utan säger bara att anklagelserna är grundlösa.

På frågan om Saabs ledning hade kontroll på alla avtal som gjordes trots den ekonomiska krisen säger Muller alla lagar följdes.

– Trots det var vi noga med lagar och regler och hur vi skötte företaget, säger han och fortsätter:

– Utredningen har pågått i fyra år. Det är smärtsamt att det har pågått så länge. Men nu är det upp till domstolen och sanningen kommer att komma fram. Jag är säker på att jag kommer att vinna.

Victor Muller sitter i en orange fåtölj i holländska Spykers lilla monter här på bilmässan i Genève. Spyker ägde Saab innan konkursen 2011.

På det svarta golvet står företagets nya sportbil. Spyker har återuppstått efter ekonomiska problem och har nu klart med en ny partner, en amerikansk elflygplanstillverkare, och den här gången ska pengarna trots allt komma och produktionen starta, utlovar Muller.

Annat har det varit tidigare, flera brutna löften och ingen produktion sedan 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista