Mitsubishi el-crossover
1 av 3
Mitsubishis konceptbil, en eldriven crossover Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Citroën el koceptbil
2 av 3
En eldriven konceptbil från Citroën. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Guillaume Berthier Renault
3 av 3
Guillaume Berthier, Renault. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Allt fler satsar på elbilar

Renault: Genombrottet har redan kommit
1:50 min

Försäljningen av elbilar ökar kraftigt och allt fler stora biltillverkare satsar nu på eldrivna bilar. Det är något som märks på bilmässan i Genève, där flera nya eldrivna konceptbilar presenteras.

Franska Renaults chef för den globala elbilsförsäljningen, Guillaume Berthier, menar att det stora genombrottet för elbilen redan har kommit.

– Jag tror att psykologiska genombrottet redan har kommit. För ett, två år sedan sade många att det inte var möjligt med elbilar, men i dag säger alla att elbilarna verkligen har en framtid, säger han till P4 Väst.

Bara jämfört med förra året är det betydligt fler tillverkare som satsar på elbilar och visar upp elbilar här i Genève, enligt Renaultchefen.

– Nu annonserar alla biltillverkare stora elbilsprojekt, säger Guillaume Berthier.

Försäljningen av elbilar ökade på många håll i världen förra året – i Kina var försäljningen tre gånger högre än året innan och i Europa var den mer än dubbel så stor.

Men fortfarande handlar det om små volymer där – bara runt en procent av alla ny bilar är elbilar.

– Vi tror att ökningen kommer fortsätta, eftersom vi ser en vilja från både regeringar och andra biltillverkare att öka elbilsförsäljningen, säger Berthier.

Volvos vd Håkan Samuelsson har tidigare varit väldigt tveksam till en helt eldriven Volvo. Men nu han har ändrat sig och nu ska Volvo utveckla en elbil till 2019. Den ska gå runt 500 kilometer på en laddning.

– Det ser ut som att elbilen nu är ett alternativ som man ska satsa på. Det är lätt att säga att det kan komma ytterligare någon teknologin som är intressant, men samtidigt ser det nu ut som att elbilsteknologin är redo att en kommersialiseras, säger Samuelsson.

Men på bilmässan är det ändå få nya produktionsklara elbilar som ställs ut, en av de är dock Teslas nya bil som fått mycket uppmärksamhet. Däremot är det flera nya konceptbilar som drivs av el, bland annat från Citroën och Mitsubishi. Den sistnämnda visar en elektrisk crossover som har runt 400 kilometer i räckvidd.

Det finns just nu flera problem för elbilarna, till exempel att de oftast är dyrare och brist på laddinfrastruktur.

Renualts Guillaume Berthier säger att biltillverkarna har en stor utmaning framför sig för att det ska bli enklare att ladda elbilarna. Han menar att det måste bli enklare att kunna ladda sin bil i hela Europa. 

Återstår att se om biltillverkarna lyckas med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".