Eric Geers Qoros bilmässa Geneve
Tidigare kommunikationschefen på Qoros Eric Geers säger att man inte sålde tillräckligt många bilar. Foto: Victor Jensen

Qoros lämnar Europa efter säljfiasko

1:43 min

Det kinesiska märket siktade på att slå sig in på den Europeiska marknaden. Men den tanken har man övergett, i år var man inte representerad på bilmässan i Géneve.

För tre år sedan var det kinesiska bilföretaget Qoros, med flera kopplingar till Västsverige, det stora samtalsämnet på bilmässan i Géneve. Anledningen var den höga målsättningen att slå sig in på den europeiska marknaden. 

Men nu har man övergett den tanken. Och i år är företaget inte representerat på bilmässan i Géneve. Anledningen är att sålt långt färre bilar än planerat. 

– Vi trodde i början att vi kunde sälja 50 000 bilar första året. Men det blev 7 000, och andra året sålde vi 14 000 bilar, säger Eric Geers, tidigare kommunikationschef på Qoros.

Men Eric Geers tror fortfarande på att det i framtiden kommer finnas ett kinesiskt bilmärke på den europeiska marknaden. 

– Det är en tidsfråga, det finns en mängd olika bilmärken i Kina, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista