Marianne Back får hjälp av Ulrika Simberg
1 av 4
Marianne Back får hjälp av Ulrika Simberg Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Distrikssköterskan Ulrika Simberg och läkaren Maria Johansson.
2 av 4
Distrikssköterskan Ulrika Simberg och läkaren Maria Johansson. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Mobila vårdteamets samordnare Helen Larsson packar akutväskan.
3 av 4
Mobila vårdteamets samordnare Helen Larsson packar akutväskan. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
Anastasia får hjälp med sjuktransport av Ulrika Simberg och Bernt Hesselroth.
4 av 4
Anastasia får hjälp med sjuktransport av Ulrika Simberg och Bernt Hesselroth. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Uddevalla

Så ska mobila vårdteamet hjälpa patienter hemma

2:02 min

I snart sex månader har en rullade vårdcentral besökt patienter i deras hem. Hittills har man besökt och hjälp 900 personer.

En som fått hjälp är 89-åriga Marianne Back som ramlat och slagit sig.

- Det är så gott att de kommer och hjälper mig. För jag kan inte själv. Det är tacksamt att jag slipper klä på mig och gå ut.

Marianne har ett rejält sår på armen och ett blått öga som hon fick när hon ramlade och slog sig hemma i lägenheten. Nu blir hon omplåstrad av distriktssköterskan Ulrika Simberg.

Det var en anhörig som slog larm till kommunen, som i sin tur larmade ut det mobila teamet, så att Marianne slapp åka till vårdcentralen. Ulrika bedömer att hon klarar sig själv hemma- men hon är lite bekymrad för att hon bor tre trappor upp utan hiss.

-Här blir det ju att man tar hand om det medicinska och det sociala, säger Ulrika Simberg:

- Vad man behöver för hjälp är ju väldigt individuellt från fall till fall.

Under den här dagen hjälper Ulrika och läkaren Maria Johansson till att ordna en plats på korttidsboende åt en annan kvinna som har kraftiga smärtor; de skaffar sjuktransport för att ta henne dit, de packar väskor och ser till att vänner blir kontaktade.

En tredje patient, som blivit riktigt allvarligt sjuk, ska efter att Maria ställt diagnosen, få bli kvar hemma och slippa ambulans till akuten på NÄL.

Det mobila teamet finns i Uddevalla på försök. Projektet, som ska utvärderas vid årets slut, bekostas med 3,1 miljoner av Västra Götalandsregionens medel. Resten står primärvården, samverkande sjukvård och Uddevalla kommun för.

- Vi är ju som en vårdcentral som kommer in i hemmet, säger Maria Johansson.

Teamet kan larmas ut av bland annat vårdcentralerna, hemsjukvården, hemtjänsten och ambulansen. Och till skillnad från den samverkande sjukvården, som gör hembesök i glesbygden, finns det alltså läkare med i teamet.

- Vi kan ta prover, vi kan ta EKG, vi kan i princip göra det som man gör på en vårdcentral. Att möta patienten i hemmet är en sådan enorm skillnad mot att möta patienten avklädd i ett undersökningsrum, om det så är på en vårdcentral eller på akuten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista