Distrikssköterskan Ulrika Simberg och läkaren Maria Johansson.
Distrikssköterskan Ulrika Simberg och läkaren Maria Johansson. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Rullande vårdcentraler

Vänersborg och Trollhättan kan få egna team

1:49 min

Rullande vårdcentraler, som finns på försök i Uddevalla, kan bli verklighet även i Vänersborg och Trollhättan.

Tanken med försöket är att bland annat avlasta akuten och se till att gamla och sjuka inte blir liggande på sjukhus i onödan.

– Vi är ju som en vårdcentral som kommer in i hemmet, säger Maria Johansson, som är läkare i det mobila vårdteamet. Vi kan göra allt: ta prover, göra EKG - vi kan göra i princip allt som man gör på en vårdcentral.

Alla över 18 år, som inte själva kan ta sig till doktorn, har rätt att få besök av det här mobila vårdteamet, där alltså inte bara sjuksköterskor utan även läkare, finns med.

Idén är att få en snabb läkarbedömning, och kanske undvika att patienten hamnar på sjukhus. Och dessutom ge hjälp med annat än bara sjukvård.

– Jag vill ju att det här med mobila vårdteam ska byggas ut, säger distriktssköterskan Ulrika Simberg, som varit med sedan starten.

– Vi får ju fler och fler sjuka och äldre. De måste tas omhand på hemmaplan och inte ligga på akutmottagningar, för där hör de ju inte hemma.

Under projektets första fyra månader hade teamet 864 uppdrag, och personalen uppskattar att strax över 200 besök på akutmottagning och 34 inläggningar kunde undvikas under den tiden.

Försöket i Uddevalla följs noga, bland annat av forskare. Det görs enkäter bland personal och patienter och allt ska utvärderas när året är slut. Om alla är nöjda och om man kan hitta fortsatt finansiering, blir det alltså en fortsättning.  

Tanken är att det dessutom ska införas även i Trollhättan och Vänersborg. Och Maria Johansson tycker att den här möjligheten borde finnas överallt:

– Jag tror det här är framtiden, för att vi ska klara av sjukvården framöver. För att vi ska klara av våra gamla som blir äldre och äldre, och mer vårdkrävande. Och som inte kan föra sin egen talan, säger Maria Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista