En häst går i en utomhuspaddock. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Farlig hästsjukdom sprids i Lilla Edet

Mona Söderhäll: Vi tappar ju 80 000 i månaden
1:57 min

En fjärde häst har nu insjuknat i den smittsamma sjukdomen Kvarka. Därför har ridklubben stängt verksamheten tills vidare.

Det hela började för två veckor sedan när tre hästar blev sjuka, en av dem visade tecken på feber. De andra hästarna som var nyinkomna visade inga febersymptom.

– Vi tog kontakt med veterinären som kom och undersökte unghästen med feber. Men vi valde och ta prover på alla tre hästar och då visade det sig att de hade kvarka, berättar Mona Söderhäll, vice ordförande på Lilla Edets Ridklubb.

Sjukdomen är mycket smittsam och kan vara livsfarlig för hästar, som bland annat kan drabbas av bölder. Och nu har alltså ytterligare en häst insjuknat på Lilla Edets Ridklubb.

– Vi har satt upp olika zoner. I en av dem är de friska hästarna men man får ändå inte vistas där. Vi har ju även ett motionsspår som vi stängt av. Vi vill ju inte att någon går där och kanske trampar i något, säger Mona Söderhäll.

Det har varit tuffa tider det senaste för ridklubben som går på knäna även ekonomiskt.

– Vi tappar ju 80 000 kronor i månaden på driften. Klubben har varit i ett väldigt jobbigt läge de senaste åren, och nu hade vi hade rett upp situationen. Det känns lite som ett slag under bältet att det här kom nu, säger Mona Söderhäll, vice ordförande på Lilla Edets Ridklubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".