Jonas Andersson, (L) ordförande i Hälso och Sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland, tittar ner på en I-pad Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst
Jonas Andersson, (L) ordförande i Hälso och Sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst

Politikern: Mobila vårdteam kommer att spara pengar

Jonas Andersson: Det blir fler team 2018
1:12 min

Rullande vårdcentraler som kommer hem till patienter som inte själva kan ta sig till doktorn är framtidens sjukvård. Det anser även regionens högste sjukvårdspolitiker, Jonas Andersson (L).

Genom att en rullande vårdcentral, med både doktor och sjuksköterska, kommer hem till patienterna, kan man inte bara ge snabbare och bättre hjälp, utan också undvika att patienterna blir inlagda på sjukhus i onödan.

Mellan september och december gjorde det mobila vårdteamet i Uddevalla nästan 900 uppdrag och kunde, enligt personalen, därmed undvika minst 200 besök på akuten.

– Det är i linje med de förhoppningar vi har på de mobila teamen och liknar erfarenheterna från västra Skaraborg som var först ut, säger Jonas Andersson.

– Det kommer att spara pengar och samtidigt ge patienterna ökad trygghet. Det kostar visserligen pengar initialt, men jag är övertygad om att det på sikt kommer att minska kostnaderna inne på sjukhuset och då är det en vinst för alla parter i systemet.

Kan man räkna med en utbyggnad till Vänersborg och Trollhättan?

– Vi har avsatt 50 miljoner till ett antal piloter i regionen. Det blir sannolikt inte 2017, för vi vill utvärdera erfarenheterna, men bort mot 2018 kommer vi att se betydligt fler liknande team. Då kommer absolut Trollhättan och Vänersborg att vara med också, säger Jonas Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".