Mustafa Mohamed ler mot kameran efter att han varit prisutdelare på Ljungskileslingan. Foto: Gustav Johansson/SverigesRadio
Foto: Gustav Johansson/Sveriges Radio.

Journalister erbjöd Mustafa Mohamed dopning

Den svenske löparen Mustafa Mohamed, som tävlar för Hälle IF, blev erbjuden dopning — av två journalister. Det skriver spanaren.se.

Den förre hinderspecialisten Mustafa Mohamed från Lysekil, som siktar på att springa maraton i OS i sommar, var på ett träningsläger i Portugal när två män sökte upp honom på hotellet.

En av dem erbjöd svensken att delta i ett projekt som skulle samla löpare för gemensam träning i Kenya där en annan man skulle förse dem med dopningsmedel.

Mohamed tackade nej och rapporterade händelsen till Riksidrottsförbundets dopningskommission.

Det visade sig att de två männen, som Mohamed hade fotograferat i smyg, var David Collins och George Arbuthnott, undersökande journalister på Sunday Times.

– Jag misstänkte redan när jag hörde historien att de var ute efter annat. Och det var inte så himla svårt att identifiera George Arbuthnott utifrån fotot. Det är väldigt tragiskt. Det här är hyllade journalister som gjort jättebra reportage, men man får inte ta till vilka journalistiska metoder som helst i jakten på fuskare, säger Mohameds tränare Ulf Friberg till expressen.se.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".