Ordföranden Salima Daidan och praktikanten Florije Maliqi på mötesplatsen Kvinnokoden visar några av de klädesplagg Florije hunnit göra.
Ordföranden Salima Daidan och praktikanten Florije Maliqi på mötesplatsen Kvinnokoden visar några av de klädesplagg Florije hunnit göra. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Här är varje dag en internationell kvinnodag

1:55 min

Sedan starten 2012 har mötesplatsen Kvinnokoden på Kronogården hjälpt hundratals kvinnor ur hemmets och utanförskapets isolering.

I dag firas Internationella kvinnodagen runt om i världen. Men på mötesplatsen Kvinnokoden i Trollhättan är varje dag en kvinnodag.

– Jag har sytt en liten klänning, många byxor, säger Florije Maliqi, som visar mig några av de saker hon hunnit göra här på mötesplatsen.

Florije Maliqi gör praktik här, det är hennes första arbete någonsin. Fram tills i januari har hon alltid varit hemmafru, både i Kosovo och de första tolv åren här i Sverige.

– Hela tiden hemma, lämnar barnen på skolan, kommer tillbaka hem, städa och laga mat. Det är inte bra tror jag.

Men så hittade Florije mötesplatsen och nu kommer hon hit dagligen för att sy, hjälpa till och öva svenska.

– Nu träffar jag kvinnor av alla nationaliteter och jag är faktiskt glad.

Fyra år efter öppnandet har mötesplatsen nästan 150 besökare och mängder av aktiviteter – allt ifrån syslöjd och körkortsteori till föreläsningar och motionspass.

Syftet är att stärka och inspirera kvinnor berättar grundaren och ordföranden Salima Daidan, men också att byta ut en skev självbild, säger hon.

– "Jag är en invandrarkvinna så jag kan inte." Nej, du är en människa precis som alla andra, du har rättigheter och skyldigheter.

Vilka är det som kommer hit?

– Alla olika nationaliteter, svenskar också, men inte många. Jag hoppas att ni lyssnar på mig nu, säger Salima och riktar sig direkt till våra kvinnliga läsare och lyssnare med svensk bakgrund:

– Vi behöver er här i huset, ni är välkomna! Vi har öppet för alla kvinnor.

För män är dörren däremot stängd – annars skulle det vara svårt att locka även de kvinnor som undviker blandade mötesplatser, säger Salima Daidan.

En del män är skeptiska till en början, men de brukar förstå – särskilt när de ser skillnaden mötesplatsen kan göra. Så var det för Florije Maliqi.

– Min man är mycket glad! Han säger "nu är det nya tider, du måste gå till din praktik" och så hjälper han mig med att passa barnen. Hela familjen är mycket glad, inte bara jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista