Revisor riktar kritik mot Kunskapsförbundet Väst

1:14 min

Kunskapsförbundet Väst, som driver gemensamma utbildningar för Trollhättans och Vänersborgs kommuner, får i en granskning av en utomstående revisor kritik för dålig styrning och kontroll.

Kunskapsförbundet Väst har funnits sedan 2013 och ansvarar bland annat för vuxenutbildningarna i både Trollhättan och Vänersborg.

Förbundet har fått en del kritik sedan starten, bland annat för att ha bantat sitt utbud av kurser.

Men det som de externa revisorerna nu har granskat är hur ledningen och organisationen har fungerat. Och det är inget vidare, enligt rapporten.

För det första hade man väldigt kort tid natt förbereda sig på innan förbundet startade, och hade dessutom för lite pengar från första början.

Under de tre år som förbundet har funnits har man hunnit med att organisera om sig, och banta både antal elever och lokalytor.

Den främsta kritiken handlar om att det finns stor brist på kunskaper i ledningen, och rena felaktigheter i de dokument som ska styra verksamheten.

Revisorerna har också gjort intervjuer med politiker och tjänstemän som tycker att det också är dåligt med demokratin i organisationen.

Och när formella felaktigheter sker eller det informella ledarskapet övertar kommandot, så uppstår det situationer som revisorerna måste påtala, skriver revisorerna i sin rapport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista