Den storvuxna katten Putte, eller Pudel som han också kallas. Foto: Privat
Den storvuxna katten Putte, eller Pudel som han också kallas. Foto: Privat

Hittekatten Pudel är döv och väger elva kilo

2:28 min

Pia Ljung, som har jourhem för katter, fick i vintras en ny inneboende. En elva kilo tung raskatt som kallas Pudel, som som dessutom inte hör. 

P4 Väst söker under veckan intressanta husdjur från området. En som då hörde av sig var Pia Ljung från Vänersnäs om hennes katt Pudeln.

– Han kallas Pudel för att han var klippt sådan när vi fick honom. Fast egentligen heter han Putte, förklarar Pia Ljung. 

Men historian bakom den döva, vita och elva kilo tunga raskatten är mycket oklar. Han hittades nämligen, dåligt skött, utomhus i Trollhättan.

Eftersom han saknade chip fick han åka till ett katthem och sedan hem till Pia. 

– Han är ju långhårig. Med de stora tovorna dras blodkärlen ihop, han fick ju ont av detta. Så veterinären rakade honom, som en pudel förklarar Pia Ljung vidare. 

Men, den lite ovanliga klippningen är inte det enda som är unikt med Pudeln. Han är också döv, någonting som gjort att man fått ta till lite unika sätt för att katten ska få sin motion.

– Vi går ut med honom i koppel, vi vill ju inte tappa bort honom. Jag har köpt en hundsele till honom, kattselen var för liten berättar Pia Ljung. 

För Pia är detta inte den första katten hon tar hand om. Över 40 stycken upphittade katten har fått bott hemma hos henne i väntan på att komma vidare till ett nytt hem. 

Vill du också tipsa om ett intressant husdjur? Mejla gomorron.vast@sverigesradio.se eller skriv på Facebook.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista