Sven-Erik Alhem rättsexpert
Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Sven-Erik Alhem: Självklart ska överförmyndaren polisanmäla

10 min

Nu kommenterar rättsexperten och före överåklagaren Sven-Erik Alhem anklagelserna mot Lysekilspolitikern Ulrika Häller Lundbäck (KD), som påstås ha försökt tjäna pengar på en gammal kvinna som hon varit god man för.

I en intervju i P4 Väst, tillsammans med Eva von Scheele, förbundsjurist vid SKL, säger Sven-Erik Alhem att han anser att överförmyndaren borde ha polisanmält anklagelserna. 

– Det är en självklarhet att man avhänder sig själv ansvaret för att ta ställning till en så känslig fråga som överförmyndare, och till exempel skriver att: Mot bakgrund av de uppgifter som framkommit anser jag att det är angeläget att man prövar frågan huruvida det finns skäl att inleda förundersökning eller inte, säger Sven-Erik Alhem till P4 Väst. 

Överförmyndaren har enligt lag ingen skyldighet att polisanmäla misstänkta oegentligheter som en god man anklagas för, men det anser Sven-Erik Alhem inte duger. 

– Det är fullständighet absurt om man skulle rida på en gammal bestämmelse från 1920-talet och säga att man inte skulle polisanmäla, det är en självklarhet. Däremot ska man inte påstå mer än vad man har grund för att påstå, och det är det jag menar man ska överlämna för bedömning, säger Sven-Erik Alhem. 

Ulrika Häller Lundbäck tillbakavisar uppgifterna om att hon ska ha försökt tjäna pengar på sitt godmanskap.

I ljudklippet hör du hela intervjun med Sven-Erik Alhem och Eva von Scheele.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista