Åsnan Bertil tillsammans med Islandshästen Sota. Foto: Åsa Enarsson Harder
Åsnan Bertil tillsammans med Islandshästen Sota. Foto: Åsa Enarsson Harder

Miniåsnan Bertil är kung på gården

Åsa Enarsson: Bertil lämnar ingen oberörd
1:39 min

Han är knappt en meter hög, men lika självsäker och ståtlig som en avelshingst. Hemma på Åsa Enarssons gård är det miniåsnan Bertil som bestämmer. 

När P4 Väst sökte intressanta husdjur hörde många av sig, ett av alla djur vi fått stifta bekantskap med är miniåsnan Bertil i Munkedal.

Bertil är nu 13 år gammal, en meter hög och den som bestämmer hemma i sin hage. Han beskrivs också varmt av sin ägare, Åsa Enarsson. 

– Han är liksom cool. Om något annat djur är nervöst kommer de till Bertil, han bara står där och är lugn, förklarar vidare Åsa Enarsson. 

I sin hage har han också en flickvän, den 30 år gamla islandshästen Sota. 

– Sota har inte heller riktigt förstått att Bertil egentligen inte är en avelshingst. Eller så är hon så gammal att hon blivit dement och inte förstår helt, berättar Åsa Enarsson vidare.

Nu är det också högsäsong för de som hämtar gödsel inför att man ska sätta vårens frön. Då är det många som kommer förbi och Bertil lämnar ingen berörd.

– Det är väldigt många hjärtan som smälter, det är säkert det, avslutar Åsa Enarsson. 

Har du också ett intressant husdjur att berätta om? Hör av dig till gomorron.vast@sverigesradio.se eller via Facebook!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".