Chefsåklagare Daniel Edsbagge. Foto: Victor Jensen
Chefsåklagare Daniel Edsbagge. Foto: Victor Jensen

Åklagaren tittar närmare på anklagelserna mot Häller Lundbäck

1:27 min

Chefsåklagaren Daniel Edsbagge har följt rapporteringen om politikern Ulrika Häller Lundbäck. Nu har han kontaktat Riksenheten mot korruption, eftersom det eventuellt kan röra sig om mutbrott. 

Den lokala kristdemokratiske politikern Ulrika Häller Lundbäck påstås ha försökt tillskansa sig pengar för egen vinning när hon var god man för en äldre kvinna i höstas, det kunde P4 Väst berätta om i går.

En anklagelse som Häller Lundbäck själv avfärdar. 

Chefsåklagaren i Uddevalla Daniel Edsbagge har nu vänt sig till Riksenheten mot korruption eftersom det, enligt Edsbagge, kan röra sig om ett mutbrott. 

– Då hamnar det inte på mitt bord utan det är Riksenheten mot korruption som ska ta ställning till materialet, säger han. 

Knappt sex månader har gått sedan överförmyndaren Ola Ingevaldsson valde att lägga ner sin utredning om påstådda oegentligheter.

Men efter P4 Västs rapportering har han beslutat sig för att ta upp ärendet med överförmyndarenheten. 

– Det finns all anledning att fortsätta den här diskussionen, vad vi ska dra för slutsatser, säger han och fortsätter: 

– Det här är en fråga för Lysekil, men det föder frågeställning som gäller alla överförmyndare och som jobbar med det här. 

Det var i en intervju i går med P4 Väst som rättsexperten och före detta överåklagare Sven-Erik Alhem ansåg att det var en självklarhet att ärendet borde polisanmälts i höstas.

– Däremot ska man inte påstå mer än vad man har grund för att påstå, sade Sven-Erik Alhem.

Och Alhems resonemang har fått Ola Ingevaldsson att delvis tänka om. 

– Sett i backspegeln kanske det hade varit bäst att polisanmäla. Det finns många auktoriteter som gör andra bedömningar. Som Alhem säger kanske det hade varit bästa att låta polis och åklagare ta ställning om det finns grund att gå vidare i det här, säger han. 

P4 Väst har varit i kontakt med Elisabeth Larsson (KD) i Lysekil som inte vill uttala något direkt stöd för Häller Lundbäck innan man utrett frågan själv. 

– Vi diskuterar det här just nu och kollar upp vad som hänt, säger hon till P4 Väst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista