Bild på Anneli Axon.
Annelie Axon delar med sig av sina låtskrivartips över en kopp kaffe. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio.
Svensktoppen Nästa

Hitskolan: Så skriver du en bra låttext

3:31 min

Annelie Axon hjälper dig som gör musik på traven med låtskrivandet.

Annelie Axon är artist, kompositör och textförfattare. Hon har skrivit texter både till sig själv och andra artister, och en av låtarna är "Human Frontier" som tävlade i Melodifestivalen för några år sedan.

Här är hennes fyra råd för att göra en bra sångtext.

  • Försök att hitta en annorlunda textidé. Det behöver inte handla om kärlek. Iaktta livet omkring dig och vad du själv brukar tänka på. Kolla så att det inte redan har skrivits en snarlik text.
  • Fundera extra över vad låten ska heta. Hitta en titel som skiljer ut den från andra låtar och på så sätt gör den lättare att hitta på nätet och musiktjänster. "Jag älskar dig" är inte den optimala titeln.
  • Hitta bra rim. Det behöver inte vara regelrätta ordboksrim, men orden måste låta bra tillsammans.
  • Provsjung. Ibland ser texter bra ut på papperet, men de fungerar sämre när man sjunger dem. Vissa ord och ljud passar bättre eller sämre beroende på om man sjunger i ett högt eller lågt register. Sjung, lyssna och känn efter.

– En låttext är klar och bra när du själv är nöjd med den och inte behöver ta fram skämskudden, säger Annelie Axon. Det kan ta några timmar eller ett år.

Det här är första lektionen i P4 Västs hitmakarskola inför årets omgång av Svensktoppen Nästa.

I nästa lektion får du kompositionstips från en låtskrivare och sedan ska en sångerska berätta hur du framför din låt på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista