Hans Håkansson, besökare, och Agnetha Wingstedt, verksamhetschef
1 av 2
Hans Håkansson, besökare, och Agnetha Wingstedt, verksamhetschef Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Agnetha Wingstedt, verksamhetschef i Tanum
2 av 2
Verksamhetschefen Agnetha Wingstedt blev förvånad över att det var Närhälsan i Tanumshede som fick jouren. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Närhälsan i Tanumshede öppnar dörren kvällar och helger

1:57 min

I Tanumshede håller Närhälsan på att ställa i ordning sina lokaler för att öppna sin nya jour i vårdcentralens lokaler om två veckor.

Det var den som fick bli lösningen på problemet när invånarna i norra Bohuslän stod utan tillgång till vård på kvällar och helger, i samband med att vårdcentralen på Strömstads sjukhus blev privat och flyttade sin jour till Lysekil.

– Jag tycker det är bra, säger Kent Olofsson, som väntar på sin fru i vårsolen utanför vårdcentralen.

– Det är jättebekvämt, jättebra. Det är ju det som saknas.

– Mig spelar det ingen roll, eftersom jag är pensionär, säger Hans Håkansson, som kommer ut genom dörren.

– Men det är nog bra, för det kanske blir mindre köer på dagen då.

1 april öppnar kvälls- och helgjouren i Tanumshede, den som blir gemensam för de patienter i norra Bohuslän som är listade hos Närhälsan.

Men att vårdcentralen i Tanumshede skulle få jouren var oväntat, även för verksamhetschefen Agneta Wingstedt.

– Jag blev jätteförvånad. Och undrade hur vi skulle klara detta. Men sedan när jag presentade det för personalen jublade ju alla.

Klarar ni det utan dyra bemanningsläkare?

– Ja, hittills ser det ljust ut. Vi klarar oss med egna läkare inom regionen.

Men även utan stafettläkare är det dyrt att driva vård på kvällar och helger, när personalen ska ha ersättning för jourpass och obekväm arbetstid. 4,7 miljoner kronor om året kostar det, utöver den vanliga verksamheten på dagtid.

Tanum blir nu den officiella jourcentralen för alla Närhälsans patienter norr om Uddevalla. Lysekil, som tidigare har haft det uppdraget, får nu istället något som kallas för utökat öppethållande. Hur det ska se ut är inte klart än.

Enligt Agnetha Wingstedt har det inte varit någon större efterfrågan på vård på kvällar och helger i Tanum hittills. Men det kan det bli ändring på.

– Jag tror att det kommer att bli tillströmning till en viss del. Vi är ju många vårdcentraler om den här jourcentralen. Sedan har vi ju sommarturismen, då vi stiger något enormt i besök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista