Mohammad Al-Salihi, samhällskommunikatör, håller i jämställdhetsdiskussionen för nyanlända i Tanum.
Mohammad Al-Salihi, samhällskommunikatör, håller i jämställdhetsdiskussionen för nyanlända i Tanum. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Jämställdhet på schemat för nyanlända

Hend Krunfol: en generationskrock mellan yngre och äldre
1:55 min

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) föreslår att jämställdhetsundervisning ska bli obligatoriskt för nyanlända unga. För vuxna nyanlända är det redan verklighet.

Jämställdhet och kvinnosyn har tagit stor plats i integrationsdebatten på sistone.

På Internationella kvinnodagen sa jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) att nyanlända ungdomar ska få obligatorisk jämställdhetsundervisning. För nyanlända vuxna är det redan en del av den obligatoriska 60-timmars samhällsorienteringen.

I Tanumshede presenterar samhällskommunikatören Mohammad Al-Salihi dagens ämne för 20-tal arabisktalande deltagare i olika åldrar.

Mohammad säger att ämnet - jämställdhet - brukar väcka diskussioner, och idag är inget undantag.

– Just nu diskuterar vi vem som gör vad. Vem arbetar? Vem lagar mat?

Han berättar att för vissa nyanlända är det självklart att mannen jobbar och kvinnan sköter hushållet. Här förväntas plötsligt båda jobba och tjäna pengar, i bästa fall skapar det större frihet för kvinnan, men det skrämmer vissa män.

 – De vill inte tappa makten som de tidigare haft över familjen.

Mohammad säger att andra män är vana vid att leva i jämställda förhållanden, och i klassrummet märks det att åsikterna går isär.

– Jag har fått huvudvärk, säger 23-åriga Hend Krunfol från Syrien.

Det är ett känsligt ämne, fortsätter hon, men nödvändigt och intressant att diskutera. Hon märker en generationskrock i synen på jämställdhet.

– För de gamla som kommer hit är det svårt, inte för mig.

Ahmed Arksousy är 37 år gammal och säger att runt 70 procent av Syriens befolkning bär på gamla värderingar och traditioner. För dem var dagens lektion bra, tycker han.

– Jag tror att dagens lektion var väldigt bra för de som tror att kvinnor inte kan jobba, eller inte kan göra någonting.

Ahmeds fru är farmaceut och som nyblivna föräldrar uppskattar de Sveriges barnomsorg som gör det enklare för dem båda att jobba. Han säger att Sverige är mer rättvist, men att Syrien fortfarande är hemma.

– Här är det rättvist, men Syrien är fortfarande vårt hem, säger Ahmed Arksousy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".