Riksdagsmannen Jan Olof Larsson poängterade allvaret för Lysekilsbanans framtid
Riksdagsmannen Jan Olof Larsson poängterade allvaret för Lysekilsbanans framtid Foto: Jörgen Winkler

Bråttom om Lysekilsbanan ska räddas

1:35 min

Faran är överhängande för att järnvägen mellan Munkedal och Lysekils läggs ner. Nu måste politikerna samla sig om de vill ha den kvar.

Politiker från kommunerna i norra Bohuslän mötte i dag företagare och representanter från Trafikverket i Munkedals kommunhus för att försöka lösa upp knutarna som behåller Lysekilsbanan i nedläggningsläge.

Just nu är järnvägen i dödläge: Trafikverket satsar inte på banan för att den trafikeras för lite, och ingen satsar på trafiken för att banan inte rustas upp – av Trafikverket.

Och snart kan tiden vara förbi. Det kostar 3-9 miljoner kronor i underhåll varje år även om det inte sker någon trafik alls och det ligger inte i Trafikverkets uppdrag att satsa på sådana bandelar.

Entreprenören Ingmar Karlsson har köpt in allt material som behövs för att bygga en omlastningsstation i Hallinden. Han skulle kunna ta emot gods som kunde räcka till 4-5 tåg i veckan.

Men han får inte klartecken från Trafikverket som måste pröva banan mot alla andra mindre banor i landet.

Den socialdemokratiske riksdagsmannen Jan Olof Larsson underströk att nu måste politikerna i Västra Götaland besluta sig en gång för alla om Lysekilsbanans framtid och det måste ske snabbt.

– Det handlar om veckor och inte halvårsvis innan vi ska vara där, säger Jan Olof Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista