Barbro Johansson och Camilla Svensson synade Munkedalskommunhus tillsammans med ledhunden Messi.
Barbro Johansson och Camilla Svensson synade Munkedalskommunhus tillsammans med ledhunden Messi. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.

Svårt för synskadade i Munkedals kommunhus

1:17 min

Munkedals kommunhus är bara drygt 25 år gammalt, men ändå dåligt anpassat för synskadade.

– Det är mycket som är undermåligt, säger munkedalsbon Barbro Johansson som bara har 10 procent kvar av synen idag. Hissen till exempel är inte utmärkt så vem hittar den som inte varit här tidigare, fortsätter hon.

Och skyltningen överlag är undermålig tycker Camilla Svensson från Synskadades Riksförbund som gjorde syn i Munkedal på fredagen. Hon har varit runt och tittat i många kommuner i Väst och hon tycker att Munkedal ligger på minus.

– Jag tycker att det är tråkigt, man har ett brukarråd, varför bollar man inte med de olika funktionshinderorganisationerna som finns, säger Camilla Svensson.

De mötte också bibliotekschefen för att försöka övertala honom att skaffa talsyntes på den lånedator som finns där. Men hon tyckte att hon möttes av en tråkig respons:

– Han sade bara "jaha det finns nog inte tal till den här utlåningsdatorn" men det är klart att det finns om man bara vill, säger Camilla Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista