Tapio Lund, medverkar i en dokumentärfilm om sverigefinnar i Trollhättan. Tuomas Stedt, fotograf Karita Lehikoinen-Stedt, journalist och filmproducent.
Tapio Lund medverkar i dokumentärfilmen. Här står han bredvid fotografen Tuomas Stedt och filmproducenten Karita Lehikoinen-Stedt. Foto: Margaretha Valdemarssdotter/Sveriges Radio.

Sverigefinnar i Trollhättan får egen dokumentärfilm

0:59 min

I samband med Trollhättans 100-årsjubileum kommer stadens många sverigefinnar att uppmärksammas i en dokumentärfilm.

Nästan var tionde trollhättebo härstammar från Trollhättan och det vill Trollhättans finska förening nu uppmärksamma i samband med stadens 100-årsjubileum.

I dag var första inspelningsdagen av en dokumentärfilm om stadens sverigefinnar och det i samband med ett finskspråkigt karaokecafé.

Ilkka Pasanen är ordförande för Finska föreningen i Trollhättan, och han välkomnar att sverigefinnar uppmärksammas i en dokumentärfilm.

– Det står ju i minoritetslagen att man ska synliggöra minoriteterna, och jag tycker det här är ett mycket bra sätt att göra, säger Ilkka Pasanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista