Nabil Joha.
Nabil Joha. Foto: Klaus Buchholz/Sveriges Radio.
Första tiden i nya landet

Fem år sedan kriget startade i Syrien

"Vill bara att kriget ska ta slut"
0:53 min

I dag för fem år sedan började inbördeskriget i Syrien. Nabil Joha var student på universitet i Damaskus innan han flydde till Sverige.

Den 15 mars 2011 kom den arabiska våren till Syrien och började som en protestmarsch i huvudstaden Damaskus. Men demonstrationerna blev brutalt nedslagna av regimen under president Bashar al-Assad och konflikten utvecklades till det Syriska inbördeskriget.

Fem år senare har kriget i Syrien påverkat hela världen och är enligt flera hjälporganisationer den värsta humanitära katastrofen i modern tid. Över 250 000 människor har dött, halva befolkningen är på flykt och det blir allt svårare för befolkningen att lämna Syrien eftersom grannländernas gränsbevakning blivit hårdare.

Ekonomen Nabil Joha var 21 år gammal och student på universitet i Damaskus när kriget i hans hemland började. Han flydde till Sverige och bor idag i Vänersborg.

– När revolutionen startade trodde vi inte att det skulle bli så här. Vi trodde att det skulle hålla på i kanske sex månader och sedan bli bättre. 

Vad hoppas du på för Syrien? 

– Jag hoppas att kriget ska ta slut. Jag bryr mig inte om vem som styr i Syrien, jag vill bara att folket där ska kunna leva sina liv i fred som alla andra, säger Nabil Joha. 


Om serien

Det har aldrig tidigare varit så många som flyr från krig och konflikter runt om i världen och en hel del söker sig till Europa.

Vårt land tog förra året emot 163 000 flyktingar och de fortsätter att söka sig hit. Men hur ser deras tid ut efter att de har kommit hit till Sverige?

För att få veta ska P4 Väst under det här året följa några flyktingar från Syrien, Gaza och Eritrea som bor här i området.

De ska få berätta sina egna historier, livet i hemlandet, hur själva flykten gick till, varför de kom just hit, och hur går de tänker gå vidare med sina liv.

Har du frågor om serien? Mejla jorgen.winkler@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".