Ulf Persson på Arbetsförmedlingen i Uddevalla
Ulf Persson på Arbetsförmedlingen i Uddevalla Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Arbetsförmedlare: Industrin har glömts bort

Ulf Persson: det måste finnas en stabil, kompetent personalstyrka
1:25 min

Det är brist på kvalificerad industriarbetskraft i vårt område. Ulf Persson tror att förklaringen ligger i ett för stort fokus på tjänsteyrken.

Volvo bussar har svårt att hitta svetsare, men det är inte det enda praktiska yrket det är brist på i vårt område.

– Mycket av industrin går väldigt bra. Det är svårt att få tag på personal som svetsare, verkstadsmekaniker. Det är en brist, säger Ulf Persson jobbar på arbetsförmedlingen i Uddevalla.

Men hur går detta ihop med arbetslösheten som det pratas så mycket om? Ulf Persson menar att många av de arbetslösa saknar utbildning, är nyanlända flyktingar eller helt enkelt inte har den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar.

– Jobben finns men det går inte att lägga pusslet hur lätt som helst.

Ulf Persson ser också en annan förklaring - ett bristande intresse för industrin. Vilket gör att för få ser en framtid i branchen.

– Industrin har glömts bort tycker jag. Vi ska göra tjänster och service men i grunden ligger industrin enligt min uppfattning. De står för väldigt mycket av Sveriges BNP.

Samtidigt är industrin konjunkturkänslig, något vi märkt av inte minst i vårt område med till exempel nedläggningar. Kan det vara så att det finns rädsla för att utbilda sig till arbetslöshet?

– Självklart finns det i bakgrunden eftersom industrin är väldigt konjunkturskänslig. Det är ändå viktigt att det finns en stabil personalstyrka med god kompetens. För om det är något Sverige är duktigt på så är det kompetens och kvalité.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".