Nevs i Peking
Nevs lokaler i Peking. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.

Nevs skriver nytt avtal med kinesiskt företag

1:45 min

Nevs ska sälja elbilar och eltransportfordon till det kinesiska företaget State Grid, som är världens största offentliga bolag.

– Det är naturligtvis väldigt kul att vi kan ha en sådan partner som inte bara kan bli en stor köpare av elbilar från oss, utan också är ansvarig för utbyggnaden av laddinfrastruktur för elbilar i Kina, säger Nevs kommunikationschef Mikael Östlund.

Vad innebär avtalet konkret för er?

– Vi har i dag inga volymuppgifter att gå ut med, men det här är ytterligare en partner som kan komma att beställa bilar i en viss volym.

Östlund vill inte säga något om hur många bilar det kan handla om, men säger att det både kan vara av den första elbilen som baseras på 9-3-modellen och även framtidens elbilar från Nevs.

– Jag vill inte vara inne och spekulera i volymerna. För oss är det också viktigt att konstatera att när vi kan sluta ett sådant här avtal så bygger det givetvis på att vi ska kunna leverera det som de vill ha, säger Östlund.

Avtalet är bara ett i raden av affärer som Nevs har gjort med Kina de senaste året. Hittills har företaget avtal på försäljning av 270 000 elbilar och elfordon.

I december skrev Nevs till exempel ett avtal med Panda om en order värd runt 100 miljarder kronor som var på 200 000 elfordon.

Bilarna ska till viss del byggas i fabriken i Trollhättan, men slutmonteras i Kina.

Det långsiktiga avtalet med State Grid omfattar även forsknings- och utvecklingssamarbete om laddningslösningar, anpassning av Nevs elfordon till smarta elnätslösningar, uppkopplingstjänster samt delad fordonsdriftsdata för vidare produktutveckling, skriver Nevs i pressmeddelandet.

State Grid är världens största offentliga företag och är rankat på plats sju på Fortune Global 500. Totalt har företaget drygt 1,8 miljoner anställda.

– Det är ett väldigt intressant avtal. Det är ingen liten aktör som Nevs ingår ett avtal med. Det är en väldigt viktig samarbetspartner för Nevs med tanke på att de satsar på elbilar och det här är världens största elbolag, säger den fristående Kinaexperten Frédéric Cho till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista