Wenche Fredriksen, sektionschef Gränskontrollen, Svinesund
Norksa tullens Wenche Fredriksen vid Svinesund. Foto: Margarteha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.

Norska tullen tar allt fler livsfarliga smuggelbilar

1:44 min

Mer än varannan bil som den norska gränstullen i Svinesund stoppat den senaste månaden för smuggling av sprit är ombyggd för att kunna lasta långt mer än de är godkända för.

Innanför de låsta grindarna till de 100-talet smuggelbilar som den norska Tullen i svinesund tagit i beslag den senaste månaden är nästan hälften ombyggda. Det vill säga att bilarna är helt stumma efter att fjädringen tagits bort. Vanligast rör det sig om skåpbilar som omärkbart efter en manipulering kan överlastas med över 1000 kg extra smuggelsprit.

- Beslagen av dessa bilar har ökat kraftigt de senaste åren. Vi pratar över 100-tals bilar, säger Wenche Fredriksen, sektionschef vid norska gränskontrollen i Svinesund. Bilarna blir därför livsfarliga dödsmaskiner att möta på vägen.

Med kraftig övervikt som bilarna inte är konstruerade för är de ombyggda stumma smuggelbilarna mycket svåra att styra och bromsa vilket gör bilarna livsfarliga på vägen.

- Bilarna blir okontrollerabara och är svåra att både styra och bromsa, säger Wenche Fredriksen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista