Vänersborgs tingsrätt. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio

HVB-hemmet anmälde misstänkt sexbrott

Mats Wiking: Vi fick misstankar i senhöstas
1:28 min

I dag hålls häktningsförhandling mot den man som misstänks för att köpt sex av barn och grovt koppleri. Ett av offren ska ha bott på ett HVB-hem i Trollhättan.

Chefen för hemmet, den socialdemokratiske politikern Mats Wiking, berättar nu att personalen slog larm och polisanmälde misstanke om brott redan i höstas.

Enligt Wiking ska vissa signaler gjort personalen misstänksam och man tog kontakt med myndigheter och föräldrar.

– Det var under senhösten 2015 som vi fick misstankar om att en av våra boende kunde vara utsatt för brott, säger Mats Wiking till P4 Väst.

Den misstänkta mannen har begärts häktad misstänkt för bland annat köp av sexuell handling av barn och grovt koppleri, enligt åklagaren.

Enligt polisen har mannen också kontaktat ett 20-tal tjejer via sms och nätet i syfte att köpa sex. Han har bland annat utgett sig för att vara terapeut och jobba för Försäkringskassan och han har sagt att han fått kontaktuppgifter från Arbetsförmedlingen.

I den här rollen har han erbjudit tjejerna jobb, i en del konversationer som P4 Väst har läst vill han i sista stund träffas på en annan plats, till exempel på ett hotellrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".