En man misstänks för koppleri, offret ska vara en tjej som vid tillfället bott på ett HVB-hem.
1 av 2
En man misstänks för koppleri, offret ska vara en tjej som vid tillfället bott på ett HVB-hem. Foto: Richard Veldre / Sveriges Radio
Vänersborgs tingsrätt. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
2 av 2
Mannen häktades i dag vid Vänersborgs tingsrätt. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio

Man häktas misstänkt för sexköp och koppleri

2:47 min

Offret ska ha bott på ett HVB-hem. Brottet anmäldes redan i höstas, men först nu har polisen haft möjlighet att utreda fallet.

En man i 40-årsåldern häktades i dag på sannolika skäl misstänkt för koppleri och för att ha köpt sex av barn förra året.

– Det viktigaste är att vi nu är att vi får möjlighet att utreda den här påstådda brottsligheten utan påverkan. Utifrån det scenariot är det bra att den misstänkte inte får den möjligheten nu, säger åklagaren Patrik Stintzing till P4 Väst.

Vänersborgs tingsrätt beslutade efter 45 minuters förhandling, bakom stängda dörrar, att mannen ska häktas misstänkt för köp av sexuell tjänst av barn och för koppleri.

Enligt åklagaren ska brotten ha begåtts i Vänersborg, eller annan plats i Sverige, i november eller december.

Offret ska ha bott på ett HVB-hem i Trollhättan, men det är alltså inte där som brotten har begåtts.

– Vet vi inte hur många offer det finns. Dagens häktningsförhandling har handlat om en målsäganden, men det kan finnas flera, säger åklagaren Patrik Stintzing till P4 Väst.

Mannen begärdes häktad för grovt koppleri, men tingsrätten beslutade att det handlade om koppleri av normalgraden.

Polisanmälan gjordes i höstas, men först i veckan greps mannen.

– Det handlar om en resurs- och prioriteringsfråga. Om det här visar sig stämma handlar det om allvarlig brottslighet, samtidigt så har polisen, och i det här fallet grova brott som är ansvariga, en tung belastning. Det har skett ett antal grövre våldsdåd i området.

Kan väntetiden ha påverkat utredningen?

– Det finns alltid en möjlighet. Som jag har förstått det har det funnits uppgifter om det här i media redan för några dagar sedan och att de uppgifterna eventuellt kan ha kommit den misstänktes kännedom och det kan ju innebära att bevismaterial försvinner eller förstörs, säger åklagaren.

Mannen förnekar sexköp och koppleri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista